Dietetyka i dietetyka kliniczna
Mobilny gabinet dietetyczny „DietActiv” mgr Natalia Kalinowska świadczy usługi z zakresu dietetyki ogólnej oraz dietetyki klinicznej.
W związku z tym pomocy, wsparcia i wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego trybu życia szukać mogą u mnie zarówno osoby chcące zdrowo i racjonalnie pozbyć się zbędnych kilogramów, a także pacjenci borykający się z różnego rodzaju chorobami.
Dietetyka kliniczna i związana z nią dietoterapia jest bowiem działem dietetyki zajmującym się żywieniowym leczeniem wybranych jednostek chorobowych. Właściwa dieta nie tylko poprawia komfort naszego życia, ale jest podstawą funkcjonowania każdego organizmu.
„Jesteś tym, co przyswajasz” – prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, witamin i mikroelementów zawartych w pożywieniu zapobiega wystąpieniu alergii i wielu schorzeń układowych, przywraca również równowagę układu odpornościowego. Niektóre choroby wymagają zastosowania specjalistycznej, często eliminacyjnej diety, inne są skutkiem złych nawyków żywieniowych i ich zmiana prowadzi do ustąpienia lub wyciszenia objawów.
Podczas indywidualnych lub rodzinnych konsultacji proponuję Państwu: wspomaganie leczenia różnych schorzeń za pomocą zindywidualizowanej diety. Zajmuję się m.in. alergiami, schorzeniami autoimmunologicznymi (choroby tarczycy, itp.), nietolerancjami pokarmowymi, nowotworami, chorobami układu krążenia, pokarmowego, nerwowego, depresją, cukrzycą, otyłością, przewlekłymi infekcjami.
Analiza składu ciała
Zastanawiasz się jak Twój organizm wygląda od środka? Chcesz sprawdzić ile procent w Twoim organizmie zajmuje tkanka tłuszczowa, mięśnie lub woda? A czy wiesz na ile lat czuje się Twój organizm? Często jest to więcej niż pokazuje nasz dowód. Im szybciej skontrolujemy wyniki, tym łatwiej będzie je poprawić. Podczas wizyty w Twoim domu przeprowadzona zostanie szczegółowa analiza składu ciała z użyciem nowoczesnego urządzenia jakim jest analizator składu ciała Jawon. Umożliwia nam to zdobycie jeszcze bardziej szczegółowych informacji o kondycji zdrowotnej pacjenta. Pozwala kontrolować nie tylko masę ciała, ale również jej podział na masę tłuszczową (masa tkanki tłuszczowej) i masę beztłuszczową (masa mięśni, wody i kości). Celem takiego badania jest ustalenie indywidualnie dopasowanej diety i planu żywienia oraz monitorowanie efektów dietoterapii. Wszystkie wyniki omówione zostaną z klientem, a na ich podstawie określone zostaną indywidualne zalecenia żywieniowe.
Analiza fałdów tłuszczowych
Na specjalne życzenie klienta istnieje również przeprowadzenie badania polegające na pomiarze grubości fałdów tłuszczowych. Umożliwia nam to poznanie rozkładu tkanki tłuszczowej osoby badanej, a także wyliczenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej
w przypadku osób, które nie mogą być badane metodą bioimpedancji elektrycznej (analizator składu ciała Jawon).
W swojej pracy używam profesjonalnego fałdomierza BATY, który posiada certyfikat CE oraz spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42EEC w zakresie urządzeń medycznych.
Dokładność pomiaru zależy od rodzaju zastosowanego sprzętu, właściwego wyboru
i lokalizacji fałdu skórnego, odpowiedniej techniki przeprowadzania pomiaru oraz doświadczenia użytkownika. Pomiary fałdu skórnego wykonuje się przez uchwycenie skóry
i leżących pod nią tkanek między dwa ramiona fałdomierza. Aby zwiększyć precyzję
i powtarzalność pomiarów, należy dokonać dwóch lub większej liczby pomiarów z każdego miejsca, a następnie obliczyć średni wynik.
Podczas badania podstawowego pomiary wykonuje się w 3 miejscach:
u kobiet:
udo (fałd pionowy w połowie odległości między biodrem a kolanem)
triceps (fałd pionowy w połowie odległości między biodrem a ramieniem)
biodro (fałd skórny nad kością biodrową)
u mężczyzn:
udo (fałd pionowy w połowie odległości między biodrem a kolanem)
brzuch (fałd pionowy 2cm od pępka)
klatka piersiowa (fałd skośny w połowie odległości między ramieniem a sutkiem)
Wszystkie pomiary należy wykonywać tylko po jednej stronie ciała, na zdrowej, nagiej i suchej skórze.
Suplementacja
” Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”! Hipokrates
W pracy dietetyka słowa te mają szczególne znaczenie. W swoich działaniach staramy się dążyć do skomponowania diety w taki sposób, aby codziennie dostarczać do organizmu niezbędnych składników odżywczych i witamin. Niestety w obecnych czasach żywność różni się jakością od żywności w czasach Hipokratesa. Rozwój technologii, stosowane środki chemiczne, zanieczyszczone środowisko i wiele innych czynników negatywnie wpływają na jakość produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Na szczęście jest sposób na to, żeby móc regularnie uzupełniać niedobory. W ramach działalności DietActiv mogą liczyć Państwo na dostosowanie programu suplementacyjnego dostosowanego do każdego indywidualnych potrzeb. Co więcej również podczas wizyty będą mogli Państwo zakupić suplementy renomowanej marki Forever, które posiadają wszelkiego rodzaju certyfikaty potwierdzające ich unikatową jakość. Dzięki temu mamy pewność, że w składzie produkty jest faktycznie to czego szukamy!
Badanie i analiza podstawowych parametrów biochemicznych krwi
W swojej pracy korzystam również z urządzenia Urządzenie HumaSensPlus Multi-Parameter System, który posiada certyfikat CE oraz spełnia wymagania dyrektywy IVD 98/79/EC
w zakresie urządzeń medycznych.
HumaSensPlus Multi-Parameter System to funkcjonalny, przenośny aparat, który umożliwia wykonanie pomiaru parametrów takich jak: poziom glukozy, ogólnego cholesterolu i kwasu moczowego. Regularna ich kontrola jest ważna nie tylko przy ocenie skuteczności leczenia
i doboru leków, ale także podczas kontroli przebiegu programów dietetycznych. Prawidłowo zbilansowana dieta umożliwia bowiem wyregulowanie procesów metabolicznych nieustannie zachodzących w organizmie człowieka. Ponadto w pracy dietetyka ważne jest również kontrolowanie ogólnego stanu i kondycji organizmu.
Badania nietolerancji pokarmowych
Czy zdarza Ci się skarżyć na różnego rodzaju dolegliwości, których często nie kojarzymy z dietą i układem pokarmowym? Najczęściej są to np. bóle głowy, zmęczenie, wysypki skórne, bóle kostno-stawowe i wiele innych. Mogą być o objawy nietolerancji pokarmowych występujących po spożyciu różnego rodzaju produktów spożywczych. W DietActiv możesz liczyć na diagnostykę z użyciem profesjonalnych testów Food Detective. Jeśli chcesz wiedzieć więcej zachęcam do kontaktu i umówienia się na indywidualna wizytę.
Wywiad żywieniowo – zdrowotny
Szczegółowy wywiad jest niezwykle istotnym elementem w pracy dietetyka. Umożliwia on nie tylko poznanie potrzeb i oczekiwań pacjenta, ale także jego problemów zdrowotnych, trybu życia, upodobań smakowych i innych kwestii, które w znacznym stopniu mogą wpływać na codzienny model żywienia.
Podczas pierwszej wizyty każdy pacjent odpowiadać będzie na szereg pytań dotyczących jego trybu życia i aktywności fizycznej, występowania chorób i niedomagań, dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście odpowiedzi na pytania są dobrowolne i nie ma obowiązku udzielania odpowiedzi na każde z nich. Należy jednak pamiętać, że im więcej informacji przekażemy dietetykowi podczas badania, tym dokładniej będzie on w stanie poznać indywidualne potrzeby organizmu i dostosować specjalistyczny plan żywieniowy tworzony specjalnie dla potrzeb pacjenta.
Badanie siły ścisku dłoni
Cyfrowy, sprężynowy dynamometr BASELINE umożliwia dokładny pomiar oraz odczyt siły uścisku dłoni. Przyrząd wykonuje precyzyjny pomiar wartości siły ściskającej w zakresie do 90kg. Pomiar siły ścisku dłoni nie tylko pokazuje nam jak dużą siłą ręki charakteryzuje się badana osoba, ale także umożliwia wstępne określenie stanu odżywienia badanej osoby. Osoby niedożywione czy też chorujące na przykład na cukrzycę typu 1 często charakteryzują się zaniżoną siłą ścisku dłoni.
Układanie indywidualnych jadłospisów i programów żywieniowych
Indywidualne programy żywieniowe i przygotowane na ich podstawie jadłospisy stanowią rozwiązanie dla osób chcących w swoim codziennym życiu kierować się zasadami racjonalnego odżywiania. Plan żywieniowy indywidualnie opracowany przez dietetyka jest odpowiednio zbilansowany pod względem zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcz i węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne najbardziej istotne dla potrzeb danego organizmu. Jadłospis posiada formę jakościowo – ilościowego planu, pozwalającego na elastyczną interpretację codziennego jadłospisu, zawiera wykaz produktów i porcji, z których można przygotowywać posiłki. Elementem programu żywieniowego jest baza przepisów, która pozwala na urozmaicanie codziennego menu. Dodatkowo do planu załączone zostaną wskazówki, które ułatwiają zastosowanie nowych zasad, podsumowują dotychczas popełniane błędy i planowany kierunek zmian. Program żywieniowy polecany jest dla osób, które chcą profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie lub zmienić swoje żywienie w chorobie, zarówno ostrej, jak i przewlekłej.
Coaching i edukacja żywieniowo – zdrowotna
dla osób indywidualnych i grup
Edukacja żywieniowo – zdrowotna jest swego rodzaju procesem, który polega na przekazywaniu wiedzy o żywności, żywieniu i wpływie trybu życia na zdrowie człowieka. Wiedza ta powinna być oparta na aktualnych oraz sprawdzonych źródłach. Systematyczne nabywanie wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także postaw i umiejętności, które wpływają na zdrowie dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Ponadto w ramach profilaktyki, zachowania, ratowania, przywracania i poprawy zdrowia musimy także pamiętać o aktywności fizycznej. W tym celu programy żywienowo – zdrowotne oferowane przez firmę DietActiv, na Państwa życzenie, mogą także zawierać porady z zakresu treningu medycznego. Edukacja zdrowotna to nie tylko przekazywanie wiedzy teoretycznej, ale także praktyczne wykorzystanie nabytej wiedzy, wpływające na stan zdrowia i życia. W dzisiejszych czasach obserwuje się zmiany w pomysłach na edukację zdrowotną. Należy tu wziąć pod uwagę holistyczne podejście do zdrowia oraz włączenie do tego systemu pracowników naukowych, jak również wykorzystywanie wiedzy do kształtowania nawyków i umiejętności oraz kompetencji do działania. Edukacja zdrowotna powinna być długofalową inwestycją w rozwój człowieka, dlatego edukację tę powinno wprowadzać się regularnie i stale pogłębiać. Jest ona sposobem na doskonalenie prawidłowego modelu żywienia człowieka, a także wywiera wpływ na profilaktykę przed chorobami, nie tylko cywilizacyjnymi.
Dieta Cambrite
Otyłość jest ważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dotyczy to w szczególności otyłości brzusznej. Temu typowi otyłości towarzyszą: wysokie stężenia cholesterolu i triglicerydów w surowicy, niskie stężenia HDL (dobry cholesterol), wysokie poziomy fibrynogenu, upośledzona tolerancja glukozy ze skłonnością do cukrzycy, nadciśnienie krwi, a także tendencja do tworzenia się kamieni żółciowych. Odchudzanie, nawet niepełne, zmniejsza te nieprawidłowości. Już obniżenie masy ciała o 10% przynosi wyraźną poprawę.
Podstawą leczenia otyłości jest wypracowanie ujemnego bilansu energetycznego poprzez dietę ubogokaloryczną i wzmożoną aktywność fizyczną. Najczęściej stosuje się diety dostarczające około 1000 kcal dziennie. Jednakże w przypadkach opornych na leczenie lub w czasie potrzeby szybkiego odchudzania zaleca się diety o bardzo małej zawartości energii (VLCD), dostarczające około 400 kcal dziennie.
Zostało dawno dowiedzione, że leczenie VLCD daje bardzo dobre wyniki. Problemem natomiast jest utrzymanie uzyskanego wyniku. Pacjenci po zaprzestaniu diety często powracają do poprzedniego modelu żywienia niwecząc efekt leczenia. W innych przypadkach starają sie utrzymać niższe niż poprzednio spożycie energii w sposób źle kontrolowany, narażając się na niedobory ważnych dla zdrowia składników pokarmowych.
Dążąc do poprawy schematu leczenia otyłości przeprowadzone zostały wstępne badania kliniczne z zastosowaniem Diety Cambrige wg następującego schematu:
3 tygodnie Dieta Cambrige 3 lub 4 porcje w zależności od wzrostu,
1 tydzień 3 porcje Diety Cambrige + 300 kcal w postaci konwencjonalnych produktów spożywczych,
2 tygodnie 3 porcje Diety Cambrige + 600 kcal z produktami konwencjonalnymi.
Badania zostały przeprowadzone na 20 otyłych kobietach w wieku od 20 do 52 lat, z masą ciała od 74 do 114 kg i wskaźnikiem masy ciała od 28 do 40 kg/m2.
13 pacjentek miało wskaźnik WHR powyżej 0,8 a 7 od 0,75 do 0,79.
Wyniki – Zachowanie masy ciała
U wszystkich pacjentek nastąpił spadek masy ciała.
Średnie ubytki w poszczególnych tygodniach leczenia (w porównaniu do wartości wyjściowej) przedstawione są poniżej:
po 1 tygodniu = 3,64 kg
po 2 tygodniach = 5,80 kg
po 3 tygodniach = 7,40 kg
po 4 tygodniach = 8,30 kg
po 6 tygodniach = 10,10 kg
Wyniki – Zachowanie obwodu w talii
U wszystkich badanych stwierdzono zmniejszenie obwodu w talii.
Średnie ubytki podane są poniżej:
po 1 tygodniu = 3,88 cm
po 2 tygodniach = 5,93 cm
po 3 tygodniach = 8,30 cm
po 4 tygodniach = 9,90 cm
po 6 tygodniach = 11,85 cm
Wyniki – Zachowanie obwodu bioder
U wszystkich badanych stwierdzono zmniejszenie obwodu bioder.
Średnie ubytki podane ą poniżej:
po 1 tygodniu = 2,23 cm
po 2 tygodniach = 4,10 cm
po 3 tygodniach = 5,03 cm
po 4 tygodniach = 6,65 cm
po 6 tygodniach = 8,27 cm
Stwierdzono także spadek wartości WHR.
Wyniki – Zachowanie poziomu lipidów
Stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL („zły” cholesterol) obniżyło się znaczenie po 3 tygodniach leczenia i nieco podniosło po następnych trzech tygodniach, to jest w okresie rozszerzenia kaloryczności diety. Stężenie triglicerydów obniżało się przez cały okres obserwacji.
Wyniki dotyczące zachowania się stężenia fibrynogenu, kwasu moczowego, glukozy i insuliny znajdują się w opracowaniu.
Podsumowanie:
• Terapia okazała się wysoce skuteczna w odniesieniu do spadku masy ciała.
• Większy ubytek obwodu w talii w porównaniu z ubytkiem obwodu w biodrach wskazuje na preferencyjną utratę nadmiaru brzusznej tkanki tłuszczowej, której nadmiar wskazuje na zagrożenie miażdżycą i cukrzycą.
• Podkreślenia wymaga dobra tolerancja leczenia, szczególnie w okresie rozszerzania diety. Potwierdza to spostrzeżenie innych autorów, że dodanie konwencjonalnych produktów spożywczych do Diety Cambrige jest bezpieczniejszym sposobem wycofania się z VLCD niż zamiana Diety Cambrige na konwencjonalne produkty spożywcze.
• Spadek lipemii jest zgodny ze spostrzeżeniami dawniejszymi o hipolipemicznych efekcie takiego leczenia. Dalsza obserwacja ujawni, czy uzyskany efekt okaże się trwały.
• Obserwowanie zaparcia u większości pacjentek są zjawiskiem typowym przy tego typu leczeniu.
Objawy niepożądane:
Na zaparcia uskarżało się 12 pacjentek.
Objawy dyspeptyczne zgłaszała 1 pacjentka.
Kurcze mięśni podudzi u 1 pacjentki.
Kriolipoliza – Odchudzanie przez zamrażanie
Metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy). Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Ochłodzone komórki tłuszczowe przechodzą „kontrolowaną śmierć” i stopniowo eliminowane są z organizmu, za sprawą normalnych procesów metabolicznych organizmu, zbliżonych do eliminacji tłuszczu z żywności w wyniku czego grubość warstwy tłuszczowej maleje.